26. joulukuuta 2012

Nukke- ja nukkekotikirjoja

Ke 26.12.2012

Tapasin joulun alla ystäväni Anna-Maijan, joka tietää leikkikalumuseounelmistani, ja jolle olen jossain välissä kai kertonut tästä nukketaloasioihin hurahtamisestanikin. Näin aivan ilmeisesti, koska sain häneltä neljä fantastista pakettia, jotka avasin kiltisti vasta aattoiltana.

Tässä kuvassa on kolme pakettia päällekkäin ja jokaisessa on kirja:

Kuva: © Marja-Leena Kirjonen

Päällimmäinen enkelipaketti sisälsi tämän mielenkiintoisen kirjan:


Kirjassa on nukkejen historiaa ja valmistusohjeita.

Seuraavassa paketissa oli kaksi kirjaa. Toinen niistä on tämä:


Tämä suomalaisesta nukketaiteesta kertova Minerva-kustantamon kirja Unelmia kesäyössä on ilmestynyt vuonna 2004 ja on tällä hetkellä loppuunmyyty.

Kirjassa esitellään Suomen Nukketaiteilijat ry:n jäsenten tekemiä nukkeja William Shakespearen tekstien ryydittäminä. En ole vielä laskenut moneltako nukentekijältä kirjassa on nukkeja, mutta kovakantinen 112-sivuinen kirja sisältää reippaasti hyviä valokuvia, joten se antaa varmasti hyvän kuvakatsauksen. Kirjasta ei myöskään näe selvästi, mitä kokoa nuket ovat, mutta osa lienee myös nukkekotikokoa.

Kirjan valokuvat ovat Jussi Jäppisen ottamia. Tämä söpö pikkupoika on Sirpa Ala-Loukon Toivo, ratsumies. Paperin kiiltävä pinta loistaa aika lailla salamalla kuvattaessa, joten kirjasta ottamani kuva ei anna oikeutta alkuperäiselle valokuvalle:

Kuva kuvasta. Alkuperäisen kuvan © Jussi Jäppinen
Pikku ratsumies sopisi hyvin johonkin nukkekotiini. Tosin en tiedä sen kokoa. Luultavasti se olisi kuitenkin liian iso. Ja liian kallis. :)

Toinen saamistani isoista lahjakirjoista on tämä:


Aivan upea kirja kaikkine ohjeineen! Annahan olla kun ehdin paremmin tutustumaan siihen. Nukkekotini saavat ihan uusia hienoja esineitä, jos vain osaan tehdä niitä noiden ohjeiden mukaisesti.

Neljäs paketti näytti tältä:
Kuva: © Marja-Leena Kirjonen
Ja sisälsi kaksi uusiopaperinukkea, alkuperäiset ovat ehkä 50- tai 60-luvulta, mutta niistä toiste lisää.
Paljon kiitoksia Anna-Maija!

8 kommenttia:

 1. Ihanat kirjat sait ja niiden opeilla teet paljon ihania esineitä. Hyvää joulun jatkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sirkkis. Hyvää joulun jatkoa ja vuoden vaihdetta Sinulle myös!

   Poista
 2. Kiitos piipahduksesta blogissani. Sinulla vasta hienoa ja mielenkiitoista löytyy täältä. Hyvää vuoden loppuja ja iloista uutta vuotta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sinulle myös käynnistäsi ja hyvää vuodenvaihdetta ja uutta vuotta!

   Poista
 3. Tulin vastavierailulle. Täytyy tulla toistekin. Yhdellä kertaa sain vain pientä pitakosketusta. Hyvää vuoden jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, että poikkesit! Hyvää vuoden jatkoa ja uutta vuotta!

   Poista
 4. Anonyymi1/27/2013

  sirpa ala-louko osaa tehdä ihania nukkeja . kirja oma nukkeni on ihana opas, mutta jos ei osaa eikä ole silmää, eihän siitä sellaista synny. täytyy olla taitoa...tuo keino jota käytit kirpparinuken siivoamiseen..kun minua harmittaa vallan kauheasti kun ostonukella silmät sojotta aminne tahtoo.. minulla on yksi nivelbarbiekin jonka silmän poika suutuspäissään lapsena kuulakärkikynällä sotki, minä yritin sitä puhdistaa niin kuulakärkikynän jälki jäi mutta silmä läksi. samaa voisi kai kokeilla noihin rumasti maalattuihin pikkunukkeihin, kun osaisi maalata paremmin tilalle. millähän saisi kuulakärkikynän jäljen pois barbiesta..ja millaisia värejä pitäisi ostaa että onnistuisi sen uudelleenmaalaaminen....terv kulkija

  VastaaPoista
 5. Uudessa Mignonnette-lehdessä on ohjeita kuivamustekynän jäljen poistamiseen. Myös minulla on monenlaisia ohjeita tuossa sivupalkissa. Erityisesti ponien tuunaus ja kunnostusohjeissa on paljon tietoa, jota voi käyttää Barbienkin kohdalla. Väreiksi sopivat korkealaatuiset akryylimaalit, joita saa taiteilijatarvikkeita myyvistä liikkeistä. Kiitos kommentistasi!

  VastaaPoista

Rakastan kommentteja. Ne todella kirkastavat päiväni. Kiitos paljon ajastasi ja ajatuksistasi! Anonyymi, laitathan nimimerkkisi!