26. joulukuuta 2012

Nukke- ja nukkekotikirjoja

Ke 26.12.2012

Tapasin joulun alla ystäväni Anna-Maijan, joka tietää leikkikalumuseounelmistani, ja jolle olen jossain välissä kai kertonut tästä nukketaloasioihin hurahtamisestanikin. Näin aivan ilmeisesti, koska sain häneltä neljä fantastista pakettia, jotka avasin kiltisti vasta aattoiltana.

Tässä kuvassa on kolme pakettia päällekkäin ja jokaisessa on kirja:

Kuva: © Marja-Leena Kirjonen

Päällimmäinen enkelipaketti sisälsi tämän mielenkiintoisen kirjan:


Kirjassa on nukkejen historiaa ja valmistusohjeita.

Seuraavassa paketissa oli kaksi kirjaa. Toinen niistä on tämä:


Tämä suomalaisesta nukketaiteesta kertova Minerva-kustantamon kirja Unelmia kesäyössä on ilmestynyt vuonna 2004 ja on tällä hetkellä loppuunmyyty.

Kirjassa esitellään Suomen Nukketaiteilijat ry:n jäsenten tekemiä nukkeja William Shakespearen tekstien ryydittäminä. En ole vielä laskenut moneltako nukentekijältä kirjassa on nukkeja, mutta kovakantinen 112-sivuinen kirja sisältää reippaasti hyviä valokuvia, joten se antaa varmasti hyvän kuvakatsauksen. Kirjasta ei myöskään näe selvästi, mitä kokoa nuket ovat, mutta osa lienee myös nukkekotikokoa.

Kirjan valokuvat ovat Jussi Jäppisen ottamia. Tämä söpö pikkupoika on Sirpa Ala-Loukon Toivo, ratsumies. Paperin kiiltävä pinta loistaa aika lailla salamalla kuvattaessa, joten kirjasta ottamani kuva ei anna oikeutta alkuperäiselle valokuvalle:

Kuva kuvasta. Alkuperäisen kuvan © Jussi Jäppinen
Pikku ratsumies sopisi hyvin johonkin nukkekotiini. Tosin en tiedä sen kokoa. Luultavasti se olisi kuitenkin liian iso. Ja liian kallis. :)

Toinen saamistani isoista lahjakirjoista on tämä:


Aivan upea kirja kaikkine ohjeineen! Annahan olla kun ehdin paremmin tutustumaan siihen. Nukkekotini saavat ihan uusia hienoja esineitä, jos vain osaan tehdä niitä noiden ohjeiden mukaisesti.

Neljäs paketti näytti tältä:
Kuva: © Marja-Leena Kirjonen
Ja sisälsi kaksi uusiopaperinukkea, alkuperäiset ovat ehkä 50- tai 60-luvulta, mutta niistä toiste lisää.
Paljon kiitoksia Anna-Maija!