7. helmikuuta 2013

Smurffeja

To 7.2.2013

Jossain varastossamme on smurffeja ainakin 1980- ja 90-luvulta. Ne ovat Jasminen lapsuuden leluja. Päätin joskus tammikuussa lisätä muutaman smurffin kokoelmiini. Toisinsanoen ostin pari euroa kappale kolme smurffia joskus joulun jälkeen leikkikaluliikkeestä.

Nämä ovat siis uusia smurffeja:

Kuva: © Marja-Leena Kirjonen
Tämä on Smurffiina, englanniksi Smurfette, luultavasti ainoa smurffi, jolla on hiukset.

Kuva: © Marja-Leena Kirjonen
Tämä on Tohelo, Kömpelösmurffi, englanniksi Clumsy.

Kuva: © Marja-Leena Kirjonen
Tämä on Ärjysmurffi, Äkäpussismurffi, englanniksi Grouchy, joka aloittaa puheensa: "Minä vihaan..."

En ole kovin perehtynyt smurffien historiaan, mutta Wikipedia kertoo niiden syntyneen jo vuonna 1958 ("Smurffit loi belgialainen sarjakuvapiirtäjä Peyo (Pierre Culliford 1928–1992) alun perin sivuhahmoiksi Johannes ja Pirkale -sarjakuvaan.") Suomessa smurffit olivat sangen suosittuja 80–90 -luvulla varsinkin 1990-luvun puolivälin paikkeilla ilmestyneiden lastenlevyjen takia ( Kuuntele mm. täältä).

En tiedä tarkkaan, millainen smurffien asunto on, mutta ilmeisesti ne asuvat sienitaloissa. Nukkelan kylässä ne ainakin tällä hetkellä katselevat asunnokseen sienitaloa, joka lienee oikeasti ehkä pikkuponien talo. Ainakin tuo sienitalo on Lanardin tuotantoa vuodelta 2010. Sisustus on vielä aivan olematon. Katsotaan nyt saisivatko ne joskus oikeankin smurffisienitalon.

Kuva: © Marja-Leena Kirjonen
Talo on 14 cm korkea. Nämä smurffihahmot ovat noin 7 cm:n pituisia. Tätä sarjaa on olemassa ainakin kolme muuta smurffia: Välkkysmurffi eli Brainy englanniksi, Suursmurffi eli englanniksi Papa Smurf ja  Gutsy (englanniksi), suomenkielistä nimeä en tiedä (Sisusmurffi?). Ehkä hankin nämäkin smurffit vielä joskus.

Kuva: © Marja-Leena Kirjonen
Näillä smurffeilla on liikkuvat kädet, jalat ja pää. Vain Smuffiinan jalat eivät liiku.

Tässä smurffilinkkejä:
Wikipedia
Wikipedia (engl.)
Keräilijän sivut
Wiki
Viralliset smurffisivut
http://en.wikipedia.org/wiki/Characters_in_The_Smurfs